Wysoki Kongresie,
Kolejny raz staję przy tej mównicy, wygłaszając exposé. Jeszcze dużo pracy przed nami, będziemy starać się rozwijać dalej naszą politykę zagraniczną. Udało nam się zawrzeć traktat dyplomatyczny z Republiką Magnifikatu, z którą chcę, aby nasz kraj utrzymywał przyjazne stosunki. Dlatego priorytetem mojego drugiego rządu będzie w dalszym ciągu nawiązywanie relacji dyplomatycznych z każdą chętną na to mikronacją.
Drugą sprawą jest zorganizowanie Szczytu Integracji Nordackiej. Pomysł, który pojawił się w trakcie mojej prezydentury. Chcę go zrealizować w trakcie tej kadencji Kongresu. Sama integracja nordacka jest dla mnie priorytetem i filarem zdrowej polityki zagranicznej.
Na koniec przemówienia chcę przedstawić skład mojego rządu, od którego oczekuję zdrowej i korzystnej współpracy.
Na wicepremiera i ministra spraw zewnętrznych powołuję Bolesława Kirianóo von Hohenburga, doświadczonego polityka, który jak mam nadzieję, dopełni swoich zadań, w co mocno wierzę.
Na drugiego wicepremiera i ministra sprawiedliwości, gospodarki, nauki i kultury powołuję Tadeusza Henrykowskiego. Jest to osoba, która ma wiele pozytywnych cech i jest gotowa do współpracy na każdym polu. Mam nadzieję, że podoła również w tym rządzie.
Na ministra wojny powołuję Alastora Brodzickiego, doświadczonego żołnierza i Jenerała Szabli Kiriańskiej. Mam nadzieję, że poradzi sobie na stanowisku ministra wojny, realizując z ochotą swoje zadania.
Na ministra spraw wewnętrznych powołuję Henryka Ziemiańskiego, czyli swoją osobę. Doceniając swoje zaangażowanie na tym stanowisku, w tym w sprawie bialeńskich imigrantów, myślę, że poradzę sobie na tym stanowisku w tym rządzie.